Vårtor (händer och fötter)

Varför får man fotvårtor?

Vårtor förorsakas av ett virus och kan ofta vara svåra att bli av med. Vilken metod (laser eller frysning) man än väljer så måste behandlingen ofta upprepas.

Flera behandlingar behövs

Speciellt inåtväxande fotvårtor kräver mer än en behandling. Hur många behandlingar som krävs beror på vårtornas lokalisation och hur länge man haft dem, d.v.s. hur djupt de vuxit.

Vårtor på händer kan kräva en till två behandlingar men fotvårtor kan kräva tre till fem behandlingar. Ibland fler om de är flera och djupa. Tekniskt sett kan man ta bort vårtan på en behandling men det finns då risk för bestående ärrbildning och ofta kan man inte gå på foten på flera veckor. Därför är det bättre att dela upp behandlingen på ett antal gånger.

Gör det ont?

Det gör ont, ibland mycket ont att ta bort fotvårtor. Det är också mycket smärtsamt att få en spruta i foten eller fingret. Lokalbedövningssalva har ofta begränsad effekt eftersom huden är så tjock på fotsulan.

Vi behandlar utan bedövning eftersom smärtan är mycket kortvarig och eftersom man inte får kvarstående värk. Till skillnad från ta bort andra förändringar på kroppen och i ansiktet som inte känns mycket så är det betydligt mer smärtsamt att behandla just fotsulan.

Hur går behandlingen till?

Först börjar vi med att skrapa och skära bort förhårdnad runt fotvårtan. Därefter görs laserbehandlingen, det känns som upprepade smärtsamma pulser. Efter laserbehandlingen får man en fördjupning och en skorpa på vårtans plats.
Första dygnet kan det göra lite ont att gå på foten och ibland kan det blöda första dagen efter behandlingen, då speciellt om man kommit ner till vårtans rot, vilket ju i och för sig är bra. Undvik att blöta ner det behandlade området de första dagarna exempelvis vid dusch och bad eftersom det då lättare kan bli en infektion.

Nästa behandling

Efter ca två till tre veckor är det dags för en ny laserbehandling.

Vilka behandlar vi inte

Vi behandlar inte barn om man är under 18 år.
Vi behandlar inte patienter med diabetes eller om man äter vissa läkemedel (immunosuppresiv medicin).