Kärlbristningar på benen

Vi tar bort Dina missprydande och fula kärl på benen så att Du inte behöver ha mörka strumpor och byxor. Med laser eller sprutbehandling tar vi bort Dina kärl bristningar och åderbråck på benen.

Hur fungerar laser?

Laserljuset går genom huden direkt ner till blodkärlen som löds ihop och försvinner. Sprutbehandlingen gör så att kärlen drar ihop sig.

Vissa kärl lämpar sig bäst för laserbehandling och för andra kärl får man bäst resultat med injektionsbehandling. Ibland kan man för snabbaste och effektivaste resultat kombinera behandlingsmetoderna.

Vi har olika behandlingsalternativ

– Laser -Longpulsad YAG laser

– Sprutbehandling, av olika typer

– Operation

Det innebär att vi kan erbjuda våra patienter en heltäckande behandling för alla typer av kärlbristningar, ådernät och åderbrock på benen.

Longpulsad YAG laser

Vi kan skonsamt ta bort de flesta bristningar, ådernät och åderbråck på benen. Laserljuset passerar hudytan och drar ihop kärlen på djupet utan att det blir några sår eller skorpor på huden. Som regel tar det någon månad innan man ser att kärlen har försvunnit, och under tiden kan det bli en rodnad eller gulbrun strimma längs kärlet. Ibland kan det bli ett litet blåmärke som också försvinner bort. Oftast syns det nästan inget efter behandlingen och den har inte varit mindre effektiv för detta.

En fördel med denna behandling är att man kan behandla dig även om du är solbrun eller mörkare i huden. Efteråt kan du vara som vanligt, sola, bada och motionera.

Sprutbehandling av tunna kärl och mindre åderbråck

Vi kan också erbjuda sprutbehandling av tunna kärlbristningar på benen. Vi injicerar ett läkemedel som löder ihop blodkärlen. Omedelbart efter behandlingen blir det injektionsbehandlade området irriterat och det blir som en rodnad längs kärlväggen. Sedan övergår rodnaden till en gulbrun strimma som bleknar successivt.

Det är dock inte alltid det blir så stor rodnad efter behandlingen, speciellt vid mindre kärl och det betyder inte att den har mindre effekt. Efter behandlingen får du bada, sola och motionera som vanligt. Grövre kärl och mindre åderbråck sprutbehandlar vi med samma läkemedel fast med annan koncentration.

Operation

Har du grövre åderbråck som behöver operation kan vi också erbjuda detta.

Kombination av laser och sprutning

Ofta kan man med fördel, för att uppnå bästa och snabbaste resultat, också kombinera både laser och sprutbehandling. Vad som är bäst för Dig får du råd om i samband med Din konsultation och behandling hos oss.

Vilken behandling är bäst för mig?

Vilken typ av teknik som lämpar sig för just att ta bort Dina missprydande kärlbristningar eller åderbråck måste vi bedöma vid Ditt besök hos oss och du får därefter förslag om den lämpligaste behandlingen för Din del.

Flera behandlingar

Har Du rikligt med förändringar så räcker det som regel inte med en behandling utan man måste behandla Dina ben flera gånger för bästa resultat. Vid både laser och sprut-behandling så drar kärlen  ihop sig och försvinner för gott. Däremot kan du efter något år bilda nya kärl som behöver behandlas.

Påbörja behandlingen i god tid

Skall du ha fina ben till sommaren kan man inte påbörja din behandling i slutet av maj. Däremot är vinterperioden lämplig för att man skall hinna se ett fint resultat till sommaren .

Kan jag få nya kärl igen?

De kärlbristningar som försvunnit kommer som regel inte tillbaks. Du kan däremot få nya kärlbristningar vilka behöver behandlas. Dessa kärlbristningar hade du fått även om du inte behandlats alls. Det är alltså inte så att kärlen försvinner på ett ställe för att dyka upp på ett annat. De kvinnor som har benägenhet att få kärlbristningar bildar hela tiden nya ådernät. Denna nybildning kan dock variera med olika yttre faktorer såsom graviditet mm.
Har du fått fina ben räcker det kanske med en ”touch up” efter ett par år för att bibehålla Dina fina ben.

Ärftlighet

Kärlbristningar på benen är vanligtvis ärftligt och ofta så bildas det nya kärl efter några år. Det innebär att vi rekommenderar Dig att för bästa resultat underhålla med en behandling vart eller vartannat år.

Se film om kärlbristningar