Kärl och rodnader

Vi kan snabbt och effektivt ta bort de flesta typer av kärl i ansiktet och på halsen eftersom har ett flertal olika lasermaskiner som kan behandla Dig utifrån de problem du har.

Varför får man ytliga kärl och kärlbristningar?

Kärlbristningar i ansiktet är ofta ärftligt och många gånger besväras man också ofta av ytliga blodkärl på benen som vi också kan åtgärda, men vi använder då vanligtvis andra metoder. De kan även komma i samband med olika sjukdomar såsom rosacea eller olika medicineringar som cortison. Det är dock en skröna att man får “fyllenäsa”.

Vilka metoder använder vi?

Vi använder Starlux IPL teknik (intensivpulsat ljus), longpulsad YAG eller Photoderm för att snabbt och effektivt bort Dina ytliga blodkärl. Ljuset går direkt ner till blodkärlen som löder ihop och försvinner. Till vissa kärl använder vi Vasculightlaser eller koldioxidlaser.
Vi har fem olika IPL och lasermaskiner för att på bästa sätt behandla just dina kärlbristningar, ådernät, kärlnystan samt kärlbristningar i ansiktet och på kroppen.

Hur fungerar IPL behandling?

Ljuset passerar huden ner till blodkärlet som dras ihop av den värme som ljuset utvecklar när det träffar kärlet. Ljuset känner bara av de röda kärlen och påverkar inte alls huden i övrigt. För att behandlingen skall bli så effektiv som möjligt vill man kunna ge så mycket ljusenergi som, möjligt utan att påverka huden. Det är därför viktigt att Du inte är solbrun vid behandlingen. Det är därför också men inte alltid kan behandla mörkhyade personer.

Starlux IPL och Photoderm

Det är ljus med variabel vågländ vanligtvis mellan 550-650 nm. Denna maskin används för att behandla tunna fina ljusröda kärl eller stora kärlområden i ansiktet och på halsen. IPL betyder Intense Pulsed Light och som använts uppemot 20 år för att ta bort kärl och pigment i huden.

Man använder ett speciellt ljusprisma eller handstycke för att begränsa den del av ljuset som passerar till huden till bara vissa våglängder som man vill använda och som ger bäst effekt på just den typ av förändring men vill behandla. IPL kan användas för kärl och pigment i ansiktet, decolletaget, handryggar samt hårborttagning mm.

Det bör särskilt påpekas att man inte kan använda ett handstycke för hårborttagning till att ta bort kärl med.

För att få så effektiv behandling som möjligt vill man ge så mycket ljusenergi som möjligt utan att skada huden. Därför är alla nyare IPL maskiner försedda med kylda hudprismor.

FPL introducerades för många år sedan, men nu finns det betydigt bättre teknik i den nya Starluxen.

IPL bör inte användas till att ta bort tatueringar eftersom den i så fall som regel ger stor risk för ärrbildning.

Hur går behandlingen till med Starlux?

Vid behandlingen stryker vi först på en kall gel på huden. Därefter håller vi en ljusprisma några millimeter från huden. Genom denna ljusprisma kommer sedan ljuset i intensiva ljuspulser och vi flyttar prismat för att behandla nästa område. Du upplever det hela som en ljusblixt, ungefär som en fotoblixt. Både Du och vi använder speciella skyddsglasögon vid behandlingen. Ljuset är inte direkt farligt men kan upplevas bländande eftersom det är så starkt. Därför kan du med fördel också blunda då vi behandlar dig. Det känns att det hettar till i huden, men upplevs vanligtvis inte speciellt smärtsamt. Vi torkar sedan bort gelen och du kan nu känna att det hettar lite i huden och den är lite extra rodnad.

Longpulsad YAG och Vasculightlaser

Vissa kärl i ansiktet är bättre att behandla med Starlux YAG eller Vasculightlaser som har en längre våglängd på ljuset och därmed effektivare kan behandla mörklila blodknutor bättre och grövre kärl. Blodådror på näsvingarna kan vara svåra att ta bort med IPL men här har Starlux YAG laser bättre effekt. Laserljuset går genom huden utan att ge något sår och drar ihop blodkärlen genom att värme  utvecklas då laserljuset träffar blodkärlen.

Blodkärlsknutor i ansikte som på bilden ovan och på exempelvis läpparna är idealiska att behandla och försvinner som regel efter en eller två behandlingar. Vasculight är dessutom bra till grövre kärl som kan vara blå-lila i färgen.

Kan man behandla alla hudtyper med YAG och Vasculightlaser?

En stor fördel med Vasculightlaser är att man använder en våglängd på ljuset som inte påverkas av hudens pigmentering, dvs vi kan behandla dig oavsett om du är solbrun eller mörkare i huden. Man får också sola efter behandlingen.

Hur ser jag ut efteråt?

Efter behandlingen kan du ibland uppleva en rodnad eller irritation i huden ett par dagar.Det är inte säkert att huden blir rodnad och behandlingen är inte mindre effektiv för detta. Blir huden irriterad bör du vara försiktigare med makeup de första dagarna efter behandlingen.Det tar ett par veckor innan man ser resultatet efter behandlingen. Denna tid kan variera med hänsyn till på blodkärlens storlek och djup.

Solning före och efter

Har du nyligen solat är Din hud också mörkare och därför bör man inte ha solat en månad före IPL behandling, liksom du bör undvika att sola de första veckorna efter behandlingen.
Är du solbrun finns risk för att bränna din hud, varför det är viktigt att du inte är solbrun när vi behandlar Dig.

Du bör inte heller använda färgad makeup på behandlingsdagen. Vissa läkemedel kan också göra din hud känsligare varför det är viktigt att informera oss om vilken medicin du äter.

Vad kan jag förvänta mig för resultat av behandlingen?

Ljuset passerar huden och tar bort blodkärlen under hudytan. Har du rikligt med kärl så kan det behövas 2-3 behandlingar för att få en avblekning av huden. Vi kan inte lägga ljuspulserna så att de överlappar varandra eftersom vi då kan riskera att skada huden. För att ta bort kärl på en större hudyta så måste behandlingen göras i två- tre omgångar, med ett par veckors mellanrum.

Ibland så kombinerar vi IPL behandlingen med någon av våra andra lasermaskiner för att erhålla bästa resultat för just Dig. Vid behandling av en liten hudyta eller enstaka mindre kärl, sk spiders så räcker det ofta med en behandling.

Finns det några biverkningar?

Trots att vi försöker undvika att påverka huden i största möjliga utsträckning kan det i mycket sällsynta fall inträffa att huden  påverkas av ingreppet. Det blir då en starkare rodnad och irritation och eventuellt små blåsor och pigmentering, som dock går tillbaka. För att undvika att bränna huden gör vi alltid testbehandling, med ett par små testpulser av olika styrka innan vi behandlar större områden.

Hyperpigmentering (bruna fläckar) eller hypopigmentering (vita fläckar) kan ses i efterförloppet men går vanligtvis tillbaks inom någon eller några veckor. Det är viktigt att vara extra försiktig med solskyddsfaktor om dessa uppträder.

Speciell kompetens behövs vid behandling med Longpulsad YAG och Vasculigt
är laserljus med våglängd på 1064 nm. Vasculight tar bort blålila blodkärl och Starlux YAG är effektiv både på mörklila och tunna ljusröda blodkärl.

Båda lasertyperna kan användas på blodkärl och ådror både på ben och i ansiktet, samt övriga delar på kroppen. Dessa lasertyper är mycket potenta, kraftfulla och effektiva och det är därför väsentligt att den som behandlar dig har nödvändig kompetens om det arteriella och venösa flödet i benen.

Risk finns om inte nödvändig kompetens finnes att skada det arteriella blodflödet.
Patienter med diabetes bör inte behandlas med denna typ av laserutrusning.
Stor försiktighet bör också iaktagas vid behandling av ådror runt ögonen, varför vi oftast avråder från att behandla i detta område.

Denna typ av utrustning och behandling bör därför endast utföras av leg. läkare eller leg. sjuksköterska.

Kan man behandla rodnader?

Många personer besväras av rodnader som inte alltid finns utan som kommer och går. De dyker gärna upp i situationer då man skall tala inför andra eller vid annan stress. En del av dessa personer svarar bra på behandling och andra inte. För att man skall få resultat på en behandling så måste det finnas små kärl, inte alltid synliga för det mänskliga ögat men för ljusstrålen. Vi rekommenderar därför att du gör en testbehandling av ett litet område för att se vilket resultat just Du kan få innan man behandlar större områden.