Ådernät & åderbråck på benen

Går inte alla åderbråck och blodkärl att behandla med laser?

En del åderbråck är bäst att sprutbehandla, de kan vara för grova för att kunna tas bort med vår laser.

Hur ser ett åderbråck ut jämfört med en kärlbristning?

Åderbråck är blodkärl på benen som är grön-blå till fären och buktar på hudytan som “ormar”.

Hur går behandlingen till?

Vid injektionsbehandling av åderbråcken använder man sig av en starkare lösning än då man sprutbehandlar små tunna fina kärl. Vid injektionsbehandling av åderbråck användes olika läkemedel i olika styrkor, koncentrationer. Generellt används svagare koncentrationer på finare kärl och starkare koncentrationer på grövre kärl.

Hur ser det ut efteråt?

Efter behandlingen bildas det ofta en svullnad, ömhet eller förhårdnad på injektionsstället. Det är helt normalt och det kan ta varierande lång tid innan denna försvinner. Den absorberas, tas upp, av kroppen. I efterförloppet ser man ofta ett blåmärke där kärlet suttit och detta övergår i ett gulbrunt märke för att sucessivt försvinna. Det tar längre tid innan den gulbruna färgen försvinner efter sprutbehandling av åderbråck än av kärlbristningar.

Har man sprutat åderbråck så lindar man ofta benet efteråt eller använder en speciell stödstrumpa i ett par dagar eller någon/några vecka/veckor. Vid injektionsbehandling av åderbråck  bildas ofta en övergående ytlig inflammation och du kan känna kärlet som en svullen sträng. Ofta tar det ganska lång tid innan denna försvinner helt, ofta flera månader.

Vanligtvis behöver man inte upprepa behandlingen av samma åderbråck när det har lött ihop. Åderbråck på underbenen är lättare att sprutbehandla än de på låren. Vissa åderbråck är t.o.m. för grova för sprutbehandling och då behövs operation.

Jag har både grova och tunna kärl – vilka skall behandlas först?

Har du både åderbråck och kärlbristningar kan man behöva åtgärda åderbråcken och de grövre kärlbristningarna före de tunnare, finare kärlbristningarna eftersom de fungerar som sk feeder veins, och kan göra att resultatet av behandlingen av de små kärlen blir sämre eller att kärlen återkommer.